Preberite si zakaj ste ali niste bili uspešni pri dosedanjih treningih in kako lahko v največji meri zagotovite uspeh.
Zakaj ne bi svojega časa in denarja za razvoj svojih prodajalcev  uporabili na najboljši način.

 12 letne prakse v prodaji vem kaj deluje. 2 leti sem akitvno prodajal kot prodajni svetovalec v mednarodnem podejtju HILTI.  Razvijal sem nov  teren in iz 25 strank imel na koncu po dveh letih 150 strank.  Uspešen sem bil pri velikih poslih, in malih kupcih. Največji posel sem  pripravljal več mesecev in na koncu zaključil prodajo SCT-ju v vrednosti čez 100.000€ ,oz. cel kamion strojev ročnega orodja.   Imel sem tudi  veliko malih kupcev z manjšimi hitirimi nakupi. Na koncu delovanja  v HILTI-ju  sem 5 let v praksi vodil prodajne svetovalce  in trgovine. Po lastnih izkušnjah in izkušnjah drugih trenerjev sem prišel do zaklljučkov kaj maksimalno prispeva k uspehu vaše prodajne ekipe.  

Sedaj že več  kot 20 let izvajam prodajna usposabljanja. Izvedel sem več sto dni treningov. Preden berete naprej  se  vprašajte se ali ste res pripravljeni investirati v dolgoročnejši program(ne nekaj ur), ki deluje in vam povrne investicijo. Če iščete nekaj hitrega , enodnevno izobraževanje ali samo nekaj ur bo to morda za vaš primer dovolj. A bližnjic žal ni. Instant kratkih rešitev tudi ne. Je pa res včasih bolje narediti nekaj malega kot nič.  V svoji trenerski praksi sem izvajal kratke in dolge programe.

10 dejavnikov, ki zagotavljajo večjo prodajo in bolj motivirano ekipo

 1. Jasni cilji
  Za program prodajnega usposabljanja je treba določiti jasno opredeljene in merljive cilje. To zagotavlja, da je usposabljanje usklajeno z želenimi rezultati in zagotavlja jasno usmeritev za udeležence. Doseganje ciljev vedno motivira.
 2. Prilagojen program
  Programi usposabljanja za prodajo morajo biti prilagojeni posebnim potrebam in izzivom prodajne ekipe. Generično usposabljanje ali usposabljanje, ki ustreza vsem, morda ne bo obravnavalo edinstvenih zahtev prodajalcev, njihovega trga ali ponudbe izdelkov/storitev. Pristop k prodaji enostavnih produktov ali velikih projektov je zelo zelo različen. Vedno enak pristop lahko celo zmanjša prodajo.
 3. Ustrezna vsebina
  Vsebina usposabljanja mora biti ustrezna, prilagojena in praktična. Zagotoviti mora primere in tehnike iz resničnega sveta, ki jih lahko prodajna ekipa takoj uporabi v svojih prodajnih interakcijah. Vsebina mora zajemati področja, kot so poznavanje izdelkov, prodajne tehnike, obravnavanje ugovorov, pogajalske sposobnosti in upravljanje odnosov s strankami.
 4. Privlačna izvedba
  Prodajno usposabljanje je treba izvajati na privlačen in interaktiven način. Uporaba multimedije, iger vlog, študij primerov, skupinskih dejavnosti in simulacij lahko izboljša učno izkušnjo in izboljša zadrževanje.
 5. Krepitev in vadba
  Učenje se krepi z redno vadbo in uporabo. Prodajno usposabljanje mora vključevati priložnosti za udeležence, da vadijo svoje spretnosti v varnem okolju in prejmejo povratne informacije od trenerjev ali vrstnikov. Za zagotovitev nenehnega izboljševanja je treba zagotoviti stalno usposabljanje in podporo. Instant nekaj urni trening vam ne bo prinesel uspeha.
 6. Merjenje in vrednotenje
  Pomembno je izmeriti učinkovitost prodajnih izobraževalnih programov, da ocenimo njihov vpliv na uspešnost prodaje. Ključne kazalnike uspešnosti (KPI), kot so prihodki od prodaje, stopnje konverzije, zadovoljstvo strank in uspešnost posameznega prodajalca, je treba spremljati in analizirati.
 7. Vključevanje in podpora vodje
  Vodje prodaje igrajo ključno vlogo pri uspehu programov prodajnega usposabljanja. Aktivno morajo sodelovati pri usposabljanju, krepiti naučene veščine, zagotavljati coaching in povratne informacije ter ustvariti podporno okolje za prodajalce, da uporabijo svoje novo znanje.
 8. Kultura kontinuiranega učenja
  Prodajno usposabljanje je treba obravnavati kot stalen proces in ne kot enkraten dogodek. Ustvarjanje kulture nenehnega učenja in strokovnega razvoja spodbuja prodajalce, da ostanejo na tekočem s trendi v panogi, izpopolnijo svoje sposobnosti in sprejmejo nove prodajne strategije. Pomembno je da prodajalci razvijajo tudi svojo osebnost.
 9. Integracija s prodajnimi procesi
  Prodajno usposabljanje je treba integrirati z obstoječimi prodajnimi procesi in metodologijami. To zagotavlja, da je usposabljanje usklajeno s prodajnim pristopom organizacije in krepi dosledne prodajne prakse v ekipi.
 10. Podpora vodstva in predanost
  Podpora vodstva je ključnega pomena za uspeh pobud za prodajno usposabljanje. Vodstvo mora aktivno spodbujati usposabljanje, zagotoviti potrebne vire in dokazati svojo zavezanost razvoju in rasti prodajne ekipe.

 Z upoštevanjem čimveč  ključnih dejavnikov uspeha lahko povečate učinkovitost svojih programov prodajnega usposabljanja in na koncu izboljšate uspešnost in uspeh svojih prodajnih ekip.
Predvsem mora biti izpolnjen zadnji kriterij. Če ni pripravljenosti  najvišjega vodstva bo trening povprečen, če ne celo strel v prazno.

Podpišem.