Prestavimo iz prve v četrto prestavo!

Vsi si zastavljamo cilje. Veliko jih ne dosežemo ali pa se na poti doseganja počutimo kot vlečni konj in rabimo ogromno energije da gremo proti cilju. Vas zanima kako je lahko lahkotneje. Odgovor je v vas samih! Premagajte svoj negativni notranji glas.

V teoriji je sprememba sila preprosta. Razmišljajte pozitivno, bodite iskreni pošteni, pomagajte drugim, ne kritizirajte. Že v svetem pismu je pisalo ne kradi, ne laži, ne pričaj po krivem. Eden od stebrov islama je dajanje 3% miloščine oz. pomoč bolnim in revnim. To so več kot 2000 let stare zapovedi. Verjetno se strinjate z menoj, da so to prave zapovedi. Sam nisem vernik ampak verjamem. Očitno ni tako preprosta naloga za človeka. V 2000 letih nam v celoti ni uspelo narediti tako preprostih stvari.

Človek je razvil tehnologijo in materialno kvaliteto življenja. 2000 let starih zapovedi pa še vedno ne upošteva. Duhovno smo ostali precej za materialnim razvojem.
Papir in pridiganje prenese marsikaj. V realnem življenju to udejanjiti pa je težje. Verjamem, da je duhovna rast življenska naloga, poslanstvo vsakega. Spremeniti sebe v boljšega človeka. Kot je dejal veliki sufijski pesnik Rumi:
“Včeraj sem bil pameten in sem hotel spremeniti svet. Danes sem moder in spreminjam sebe.”

Vsi si želimo uspeti

Vsi si želimo biti ves čas v najboljšem razpoloženju, obkroženi s samimi dobrimi ljudmi, imeti materialno brezskrbno življenje. Vedno začnite pri sebi. Svet okoli vas je samo odsev vaše notranjosti.

Želim vam dati nekaj napotkov kako lahko hitreje spreminjate sebe dosegate cilje in pozitivno vplivate na vse ostale, ki so v vaših ekipah, družini, krogu poznanih.

Narava človeka je, da najprej pomisli na slabo, negativno. Za to poskrbi majčken del možganov, ki se mu reče amigdala. V tisočletni evoluciji nas je to ohranjalo pri življenju, ko smo bili ogroženi. Ta del možganov nas bliskovito opozori na nevarnost. To so v zadnji letih veliko raziskovali raziskali nevroznastveniki. Če poenostavimo, ko je pračlovek videl zvitek na tleh ga je amigdala takoj posvarila in je odskočil čeprav se je kasneje izkazalo, da to ni bila smrtonosna kobra.
Danes imamo v sebi še vedno pračloveka s koristnim varovalnim mehanizmom, ki pa postane problem, ko nas nezavedno vodi. Ko si zastavimo cilje se pračlovek vklopi.

 

Vse se začne s našimi cilji in doseganjem ciljev

Vsi poznate SMART cilje. Če želimo spremembe, dosežke najprej potrebujemo cilj:

S– simple, enostaven razumljiv
M-merljiv, da vemo ko ga bomo dosegli
A– atraktiven, si ga želimo
R -realen, ga lahko dosežemo
T– time, časovno opredeljen z rokom

Dotakniti se želim predvsem tretje in četrte točke A- atraktiven in R- realen . Tu se najbolj vklopi naša AMIGDALA rekel ji bom kar moj »mali glas«, ki nas skuša »zaščititi«.

Praktični primer:

Začel sem z vadbo tibetanskih vaj. Če kdo želi delati te vaje za boljše zdravje in kondicijo, jih toplo priporočam. Na internetu je literature več ko dovolj.

Sklop je sestavljen je iz petih vaj. Vsako vajo ponavljamo večkrat. Začnemo s 3 ponovitvami, pa s časom stopnjujemo na 5, 7 in tako naprej. Sam sem prišel do 21 ponovitev.
Ko sem danes delal vaje se je pri 9 ponovitvi vaje vklopil moj mali glas:«O joj. Šele pri 9 ponovitvi sem. Kako težko je. Roke me bolijo. Kako bom trpel. Še 12 ponovitev imam do 21. Že zdaj me vse boli.« Lahko bi vam še našteval.

Ker sem vztrajen seveda večinoma naredim do konca. Ampak? Ali ne obstaja drug način?
»Bum«, me je misel udarila v glavo.STOP. Obrnil sem zgodbo. Ne pozabite govorim o A- atraktivnosti motivaciji in R- realnosti cilj-naloge.
Mali glas sem preglasil z zavestnim glasom:« O bravo, že devet si jih naredil. V dveh tednih si bil sposoben povečati vadbo iz treh na devet. Super.«
Vadil sem naprej. Pri 12 ponovitvi: » O super sem že čez pol in dobro mi gre.« In tako je moj notranji govor tekel naprej.

Rezultat je bil, da sem celo vadbo užival namesto trpel. Mnogo bolj sem zadovoljen s sabo. Za dosego cilja sem porabil manj mentalne energije. Še več. Energijo sem dobil. Realno fizikalno gledano je količina opravljenega dela za vaje enaka. Nisem pa je porabljal za notranji boj. Nalogo sem opravil z lahkoto, čeprav se mi je zdelo prejšnji dan z drugačno miselnostjo veliko težje.
Tako je lahko tudi pri vsaki nalogi naj bo to doma ali v službi.

Napotki za večjo zavzetost:

 Zastavite cilje po SMART sistemu. Seveda cilje, ki si jih želite, ki imajo smisel.

  1. Ko boste na poti, raje razmišljajte kaj vam je že uspelo in se spodbujajte z dosežki. Na tak način boste lažje in hitreje dosegli cilj .
  2. Vodje spodbujajte sodelavce že med opravljanjem naloge in ne šele, ko je opravljena.

Pridobili boste mnogo energije, ki bi jo sicer porabili za notranji mentalni boj.

Andrej Plevnik, trener in coach