Ali je nespoštovanje dogovorov,neiskrenost, ne pokazati to kar ste – rak rana, pomanjkanje danajšnjega časa, posledica naše tranzicije,želja po hitrem uspehu na račun drugih…
Ni važno kje je vzrok.

Pomembno je, da začnemo krepiti nazaj vrednote spoštovanja in sprejemanja, iskrenosti in skupnosti.

Za trenutek se spomnite najbolj spoštovanih oseb v svojem življenju med prijatelji, sorodniki, sodelavci. Ko razmislite iskreno do sebe (tudi če vam kdaj ni prav) so to osebe, ki so bile vedno do vas odkrite, spoštljive, načelne in poštene. Nikoli niso skrivale svojega mnenja. Govorile so spoštljivo do vas in vas niso žalile ali poizkušale postaviti v manjvreden položaj. Še bi lahko našteval. Temu se reče,da ima oseba integriteto.

To je lastnost , ki je na dolgi rok najbolj cenjena med prodajalci, vodji, sodelavci. Ne prinaša vedno hitrih rezultatov a je na dolgi rok edina, ki zagotovi ohranjanje dobrega osebnega ali poslovnega odnosa.
Velikokrat smo tudi v filmih ali knjigah poslušali starejše junake, ki so se trmasto držali določenih načel, čeprav je bila to bolj trnova pot kot, če bi popustili vsesplošnim navadam, hinavščine, olepševanja , prilizovanja ali celo laganja drugim. Oglejte si film ‘Last samurai’.

Sam sem bil dolga leta v podjetju , ki je poslovalo s kupci v gradbenem, sektorju kjer se dogaja masikaj. Nikoli nismo pristajali na kakršnekoli podkupnine oseb za pridobivanje poslov, lagali o kvaliteti storitev ali produktov, zamolčali pomakljivosti. Poiskušali smo delovati iskreno in pošteno in večkrat nismo prodali česa, ker ni bilo dobro za kupca. Tako imam miren spanec in vem, da lahko pogledam vsakemu kadarkoli v oči . Temu se reče integriteta do sebe.
Oseba z integriteto je oseba, ki govori to, kar misli, in dela to, kar govori, skladno z moralnimi normami do sebe, skupine, skupnosti.

Integriteta je »celovitost, skladnost, pristnost, poštenost, verodostojnost«. Gre za pojem, ki ga največkrat povezujemo s področjem etike in morale (človekova notranja integriteta; integriteta osebnosti). Pomeni skladno, dobro, etično delovanje in odgovornost posameznikov in organizacij, delovanje, s katerim se prizadeva za preprečevanje in odpravljanje tveganj, da bi bila oblast, funkcija, pooblastilo ali druga pristojnost za odločanje uporabljena v nasprotju z zakonom, pravno dopustnimi cilji, etičnimi kodeksi ter v škodo posamezniku ali organizaciji.

Lastnosti, ki so potrebne do sebe in drugih, da živimo integriteto:

 • usmiljenje, sočutje
 • odprto srce
 • častno vedenje
 • spoštovanje drugih
 • nezloraba moči položaja
 • dopuščanje napak
 • sposobnost popraviti svoje napake, slaba dela
 • odpuščanje
 • sposobnost spremembe svojega vedenja
 • stati za svojimi principi tudi, ko je vroče
 • enaka oseba tako navznoter kot navzven- iskrenost

Lastnosi in vedenje, ki ne kažejo na integriteto osebe:

 • manipulacija
 • moraliziranje
 • neiskrenostskriti nameni
 • zavist
 • pohlep

En izmed načinov kako živeti integriteto je tudi upoštevati enega od štirih dogovorov v knjigi Don Miguel Ruiza, ‘Štirje dogovori’: Bodi brezgrajen v besedah do sebe in drugih.

To pomeni:
Povej samo to kar resnično misliš.
Prevečkrat govorimo to kar želijo slišati drugi saj resnica velikokrat boli. Pohvalite, če je res vredno pohvale in grajajte vedenje oseb. Povejte kar mislite in držite besedo ne gelde na to kar si mislijo drugi

Prenehaj z negativnim samogovorom
Prevečkrat so nam v otroštvu ali drugi govorili kaj z nami ni redu. To se sedaj kaže v negativnem notranjem samogovoru. Občutek nam daje, da nismo v redu. Ne znam, ne morem, nisem…Primer: ‘Kako sem neumen!’, ‘Ne znam govoriti’,… Tak samogovor takoj prekinite. STOP

Vzdrži se opravljanja
Vsi smo kdaj opravljali druge. Kolikokrat ste si ustvarili mnenje o nečem ali nekomu samo na podlagi tega kar so rekli drugi.
Pazi se tega človeka. Ta je tak in tak. Ne bo ti uspelo saj sem že sam poizkusil in vem, da…. To so vse mnenja drugih okužena z njihovimi miselnimi virusi. Kot neke vrste črna magija izrečena nad drugimi. Ustvarjajte si svojo latno sliko in mnenja in ne samo na osnovi tega kar mislijo drugi.

Veliko je oseb o katerih imam visoko mnenje in jih cenim. Vsi so imeli močno izražene vse pozitivne lastnosti, ki sem jih omenil.
Hočete biti dober prodajalec ali dober vodja na dolgi rok?
Odgovor je v vaši integriteti.